Skip to main content

GE-‘RECHARGED’

Wát een dag! Weer een nieuwe stap voorwaarts op de weg naar effectieve medicatie voor Collageen Bindweefsel Aandoeningen. Fantastisch!

Donderdag ging ik naar Leiden. Daar was de conferentie voor Drug Development, oftewel de LDDC. Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen is natuurlijk ons doel en grootste missie. Ik heb uitgekeken naar deze dag en wat het ons oplevert voor ons pad naar effectieve medicatie.

“De dagvoorzitter Mark Kramer van Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen kondigt de sprekers aan. Wat een leuke start wat direct mijn aandacht heeft. Hieronder de ‘Waarom’.

Herman van Vlijmen van Johnson & Johnson & LACDR toverde bij mij al een glimlach vanaf zijn eerste slide: Dít is dus een molecuul! Hij legt het oprecht uit, de notatie van een molecuul en hoe deze eruit ziet wanneer het ingewikkelder wordt.
Ik kijk ervan op dat er bij een conferentie niet van uitgegaan wordt dat iedereen dezelfde vakjargon spreekt.

Dat blijkt ook naarmate ik op deze dag meer mensen spreek.

Stef van Grieken volgt. Inspirerend hoe hij na jaren gewerkt te hebben bij Google de stap heeft gezet naar @Cradle.

“Explainable Models”

Na een korte pauze volg ik de sessie AI in Clinical Data Analysis met
Wim van Hartingsveldt, TNO als voorzitter.

Interessant hoe Matthijs van Leeuwen, Leiden University, de klinische data analyse tot de laatste enkele draad van een kluwen ontrafelt om deze materie uit te leggen. Oftewel: Explainable Models for Clinical Data Analysis.

Hierna volgt Sarah Volinsky uit LUMC met haar huidige bevindingen in haar onderzoeken. Hoe AI een mogelijkheid biedt om bepaalde voorspellingen te kunnen doen. Dit wordt nog eens in realiteit gebracht met pathologische beelden.

Simon Dalmolen van TNO sluit deze sessie af met zijn presentatie van de kracht in samenwerking.

“moment stilte”

In de pauzes zijn er leuke hapjes om echt even een momentje te kunnen nemen voor jezelf of een leuk gesprek te starten met anderen. In mijn geval, een heel gezellig en inspirerend gesprek met Kevin Goyvaerts. Hij vertelt hoe hij als I(C)T-er zijn kennis toepast voor klinische onderzoeken en was verrast over de naam van onze stichting Power Of Reflection. Daar wil hij meer over horen. Na het verhaal, de reden van ons ontstaan, bestaan en missie van onze stichting viel er ineens een stilte. Ik zie hem denken, maar waarover? Stil.., was het even.

“Wat inspirerend!”, zegt Kevin ineens en verbrak hiermee de stilte. Hij vervolgde: ” Een heel inspirerend verhaal en dat hieruit de stichting is ontstaan.”


Onder het genot van een goede cappuccino, heerlijke thee en verfrissende mintwater kan de volgende sessie weer starten.

“AI en … jawel … BMW”

Met Martijn Wapenaar van Johnson & Johnson als voorzitter voor
AI in Drug Manufacturing and Quality Control. Ook Thomas Bäck, Leiden University startte met een opening wat iedereen wakker maakt na de lunch-dip. Hij toont de slide waar je hem geen vragen over moet stellen. De opbouw van moleculen, daar begrijpt hij niks van, zegt hij. Alsnog is hij zeker wel een waardevolle expert binnen het team. Zo legt hij uit hoe zijn kennis met AI en … jawel … BMW … ook de toepassing maakt voor de medische wereld.

Valentine Tuyishime van Johnson & Johnson volgt. Met alle gemak vertelt ze hoe zij AI en Digital Transformation in LM Drug Substance toepast.

De middag wordt geëindigd door Jildau Bouwmanvan  TNO met een Panel Discussie
“Responsible use of AI”. Samen met Cor Veenman, van TNO, Niya Stoimenova van Deus.ai en
Rüya Gökhan Koçer van Leiden University sluiten zij deze dag af.

“Nieuwe inzichten en mogelijkheden zijn op mijn pad gekomen”

Ik heb nog twintig minuten voor een laatste drankje, omdat ik de eens-per-uur bus niet wil missen. Dit zijn waardevolle minuten die mij in relatie brengt met Jennifer, Norimassa en Ana voor het uitbouwen van een stevige toekomst voor onze missie. Ons volgende gesprek is al gepland!

Deze intensieve doch mooie dag heeft mij ge-‘recharged’. Nieuwe inzichten en mogelijkheden zijn op ons pad gekomen.

Ik loop het gebouw uit naar de dichtstbijzijnde bus die mij weer naar het station brengt. Het heerlijke (nog) warme zonnetje in september maakt mijn dag compleet.”

 

error: Content is protected !!
en_GBEnglish (UK)