Skip to main content

Dan zitten de 14 maanden erop om EUPATI Nederland gecertificeerd te zijn. Gediplomeerd voor Europese Patiëntenacademie voor Therapeutische Innovatie.

We zijn eerst gestart met een intensieve basis van biologie en geneeskunde. Onderliggende ziektemechanismen, Incidentie en prevalentie worden hierin ook belicht om dan de stap te maken naar geneesmiddelenontwikkeling.

Als patiëntvertegenwoordiger ben ik van mening dat deze basiskennis belangrijk is. Immers, dezelfde taal spreken met de onderzoekers en behandelaren lijkt mij niet meer dan essentieel als je met elkaar tot effectieve medicatie wil komen. De reis voor geneesmiddelenontwikkeling gaat verder. Het werkingsmechanisme en de levenscyclus van farmaceutische producten is van belang voor het uitstippelen van de weg naar de stip aan de horizon.

Hierom zijn er tussenstations voordat je dit eindpunt bereikt.
Zo leer je de basisconcepten en vereisten van galenische formuleringen, timing en voorspellende waarde van non-klinische studies en de farmacologische kant, wet- en regelgeving en ECTR.
Wat ook zo boeiend is en precies past in de gesprekken die ik voer met onderzoekers en behandelaren zijn de onderwerpen over een studie-opzet met hun processen en kritische succesfactoren. Zo hebben we onze kennis verrijkt met farmacogenetica, typen en fasen van onderzoekstudies, bio-equivalentie, biomarkers en zo meer.

De grondbeginselen van statistiek, steekproefgrootte, de berekeningen en principes waren gelukkig een stukje ‘recap’ van mijn studie bedrijfseconomie. Een moment dat ik even op adem kon komen.

We sloten de laatste periode af met een stukje communicatievaardigheden zoals de Roos van Leary en onderwerpen met betrekking tot Health Technology Assessment voor verantwoorde besluitvormingen en het zorgverzekeringssysteem in Nederland.

Dankbaar ben ik voor deze verrijking voor onze stichting en de duurzame relaties die sinds deze periode zijn ontstaan.

error: Content is protected !!
nl_NLNederlands